background
image1 image2 image3

Historia

Armeniens historia
 
Armenien

Armeniska höglandet är ett bergslandskap, en naturlig fästning som sträcker sig från östra Kaukasus till Anatolien och från Svarta havet till Mesopotamien. Detta högland består av flera bergskedjor, av vilka bergskedjorna Taurus och Pontos är de två viktigaste. Mellan dessa bergskedjor finns flera höga slätter, varav flesta ligger på en höjd av 1 000-2 000 meter över havet. I dalarna rinner några av områdets största floder fram, bl.a. Aras, Eufrat och Tigris.

Topparna på dessa bergskedjor är oftast gamla släckta vulkantoppar av vilka Ararat med sina 5 165 meter är den högsta. Ararat är enligt det gamla testamentet den plats där Noaks ark strandade och nämns i böcker och skrifter som armeniernas heliga berg och Armeniens nationalsymbol.

Dessa snöklädda bergstoppar utgör viktiga vattenreservoarer för odlingarna i de bördiga dalarna. Jorden är mycket bördig på grund av dess vulkaniska ursprung.

Bland bergstopparna finns även många stora sjöar av vilka Van är den största, medan Sevan som ligger på en höjd av 1 900 meter över havet är världens näst högsta sötvattensjö. 3 Sevan har ett rikt fiskbestånd av färskvattenfiskar av vilka arten Ishkhan är den mest populära. 
 
Läs gärna mer på   http://www.armenica.org
 
http://www.armenica.org/cgi-bin/armenica.cgi?206712100964344=51=1==999==1=3=A
 
 


Denna avdelning innehåller Armeniens kompletta historia och täcker perioden mellan 800 f.Kr. och 2004. Den nuvarande texten är över 500 sidor inklusive över 100 kartor, infromation om viktiga personligheter och annat.

Vi gör vår bästa för att uppdatera denna information och tillföra nytt intressant material.

Via listan till vänster kan du läsa sidan som rubriken handlar om. Klicka på sidnumret till vänster om rubriken för att gå till sidan. Du kan även expandera huvudrubriken för att se underrubrikerna genom att klicka på rubriktexten.

 

2018  Sällskapet Shirak